Pagini

joi, 19 ianuarie 2023

Cele două aripi ale sufletului - Părintele Arhimandrit Εlpidie Vaianakis

 

    -Părinte, cum ar vrea Dumnezeu să trăim noi, copiii Lui, ca să se bucure?

    -Precum copiii Lui! Precum copiii Lui! Ca prințișori ai Lui! Acela este Împăratul Lumii, este Dumnezeul dragostei, Dumnezeul bunei-cuviințe. Cum ar vrea să trăiască copiii Săi? Nu ar vrea ca și noi să fim plini de dragoste și bună-cuviință?

    -Aceste două [lucruri] sunt de ajuns?

    -Ajung și prea-ajung, copilul meu. Dragostea este acel lucru, care îl face pe om să zboare în cer, să ofere bucurie celorlalți, să creeze fericire. Aproapele să simtă că are un înger lângă el care îl ajută.

    Știți ce înseamnă dragostea? Aripile vulturului. Noi, copiii Săi suntem vulturii Lui. Și aripile noastre care sunt? Dragostea și bună-cuviința. Dragostea și bună-cuviința sunt aripile vulturului. Prin dragoste arăți pe cine adori. Pentru că, al Dumnezeului nostru care îi este numele?

    -Iubire.Dumnezeu este iubire” (1 Ioan 4,16)

    -Dumnezeu este iubire. Numele Lui este iubire. Acolo unde există iubire, există Dumnezeu.

    Într-o zi îmi vorbeau despre un tânăr, că nu prea este aproape de Dumnezeu, dar este plin de dragoste. Oferă dragoste. Se duce mereu la copiii săraci, se duce în spitale, pe aici pe acolo, dar nu crede în Dumnezeu. Le spun: ”Cine v-a zis că nu crede în Dumnezeu? Acesta ÎL trăiește pe Dumnezeul său. Și Dumnezeu i se va arăta la un moment dat. ÎL trăiește pe Dumnezeu.”

    Oricine are dragoste ÎL trăiește pe Dumnezeu fără să știe. Și oricine ÎL trăiește pe Dumnezeu, nu poate fi altceva decât Iubire.

    Nu poți să spui că ești al lui Dumnezeu, să vorbești despre Dumnezeu, să faci rugăciuni și să spui sunt creștin” și să nu ai Iubire. Nu se îmbină. Cine este al lui Dumnezeu, este numai Iubire. Și pentru că este Iubire, are bună-cuviință. Și pentru că este Iubire, are bună-cuviință.

    Buna-cuviință (politețea) este rezultatul, este ceea ce sufletul emite prin iubire. Vă întreb: ”Ați văzut vreodată un om care este politicos să-i calomnieze pe ceilalți? ”

    -Nu!

    -Ați văzut un om cu bună-cuviință să vrea să-i judece, să spună cuvinte urâte și să creeze certuri, să creeze suferință celorlalți?

    -Nu. Vorbim despre adevărata bună-cuviință, nu cea tipică.

    -Bună-cuviința (politețea) din inimă nu este acest lucru simplu exterior, adică politețe mincinoasă. Vorbim despre politețea (bună-cuviința) din suflet. Nu vorbim despre politețea exterioară a feței, cea tipică. [Vorbim despre] politețea inimii.

    De aceea de fiecare dată când Dumnezeu vede pe un copil al Său având dragoste și multă bună-cuviință (politețe) îl îmbrățișează și spune îngerilor: ”acesta este dulcele, politicosul meu copil! ”

    Știți ce frumos este să semănăm și noi cu acești oameni politicoși, adică Sfinții noștri și să avem dragoste?

    În viață trebuie să avem un singur scop, să semănăm Tatălui nostru. Tatăl nostru este plin de iubire. Și noi trebuie să devenim plini de iubire. Să arătăm acest mare simț minunat prin bună-cuviința noastră.

    Vă doresc ca de astăzi, să ne rugăm Duhului Sfânt să ne dăruiască cele două mari aripi ale iubirii: dragostea din inimă și politețea (bună-cuviința). Cu aceste aripi vom zbura în cer. Având aceste aripi ne vor recunoaște oamenii că-i aparținem lui Dumnezeu. Având aceste aripi, Dumnezeu Tatăl se va făli și va zice: ”Aceștia sunt copiii mei și fetițele mele. Aceștia sunt fiii mei și fetițele mele. Sunt copiii inimii mele.” De ce? Pentru că vom avea dragoste. Prin dragostea noastră și prin bună-cuviința noastră ne vor recunoaște toți. Voi ce ziceți?

    -Da. Foarte frumos!

    Vă urez ca dragostea și bună-cuviința să fie cele două aripi ale sufletului vostru. Cele două aripi ale sufletului vostru: dragostea și bună-cuviința!

     Bun venit celor ce vizionați canalul Mănăstirii Sfântului Apostol Filip !
    Prin postările pe care le face mănăstirea noastră, nădăjduim să vă bucurăm şi să vă înâlțăm sufletele, aducând faptele şi cuvintele părinților duhovniceşti în fața ochilor voştri şi în inimile voastre.
    Vă invităm să urmăriți și alte postări ale Mănăstirii Sfântul Apostol Filip-Adamclisi, pe conturile noastre:
    Rumble:
https://rumble.com/user/ManastireaSfantuluiApostolFilipAdamclisi
    YouTube:
https://youtube.com/channel/UCGAmk-lJklHuz8GkRid_UGQ
    Facebook:
https://www.facebook.com/SfApFilipAdamclisi/
    Blogger:
https://manastireasfantulapostolfilip.blogspot.com/?m=1

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu